Hakan miehet treenaavat yhdessä erikseen
Julkaistu: 01.04.2020 00.00

Hakan miehet treenaavat yhdessä erikseen

Vajaa kolme viikkoa sitten Paimion Hakan jalkapallon miesten edustusjoukkue oli valmistautumassa kahteen viimeiseen treenipeliinsä ennnen sarjakauden alkua. Koronavirus-tilanteen eteneminen pakotti kuitenkin ensin joukkueen perumaan päivän varoitusajalla harjoitusottelun Euran Palloa vastaan. Pari päivää myöhemmin kaikki joukkueen yhteinen toiminta laitettiin jäihin Suomen Palloliiton ohjeistuksella.

"Tämä oli meille erityisen raskas paikka, koska olimme aloittaneet treenaamisen sarjakautta varten todella aikaisin saadaksemme etumatkaa vastustajiin. Nyt tämä menee osittain hukkaan." harmittelee päävalmentaja Tom Powers "Samaan aikaan meidän pitää kuitenkin muistaa, että tässä epidemiassa on kyse paljon jalkapalloa isommista asioista. Meidän täytyy nyt vain noudattaa viranomaisten ohjeita ja toivoa, että kaikki pysyvät terveenä."

PaiHa pelaa tulevalla kaudella Suomen Palloliiton Lännen alueen Kolmosessa. Vain Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen alkamiselle on annettu alustavia päivämääriä. Tätä alemmista sarjoista Palloliitto on linjannut, että kaikki sarjat pelataan sen jälkeen, kun poikkeustilanne on ohi. Sarjojen aloittamiseen valmistelu lähtee siitä, että sarjat pyritään käynnistämään noin kahden viikon kuluessa siitä, kun viranomaiset mahdollistavat toiminnan käynnistämisen. Tällä hetkellä edellä mainittu tarkoittaa sitä, että sarjatoiminta ei ala missään tapauksessa ennen touko-kesäkuun vaihdetta. Alunperin Hakan ensimmäisen virallisen pelin piti olla 3.4 Paimiossa Euran Palloa vastaan.

"Ensimmäisenä mieleen tuli harmistus, koska olemme treenanneet niin hyvin koko talven joukkueena ja joudumme nyt ottamaan takapakkia sen suhteen. Toki kaikki nopeasti ymmärsivät tilanteen vakavuuden, jalkapallo on toissijainen asia tällaisessa tilanteessa." kertoo neljättä kauttaan Hakassa pelaava Valtteri Koski parin viikon takaisista tuntemuksistaan.

Joukkueen ensimmäinen harjoitusjakso sijoittui marras-joulukuulle ja työ jatkui tammikuussa muutaman viikon tauon jälkeen. Ennen joulua PaiHa ehti pelata kaksi treenimatsia ja kevään harjoitusjaksolla seitsemän. Helmikuun lopussa joukkue kohtasi yhden viikon aikana kaksi sarjaporrasta ylempänä pelaavaa joukkue, kun sekä Pargas IF:n että Salon Palloilijat kävivät vierailulla Paimiossa. Näistä otteluista tuloksena olivat 1-1 tasapeli ja 0-1 tappio.

"Ennen harjoittelutaukoa pelatut kolme viimeistä harjoitusottelua osoittivat, että olemme kehittyneet tasaisesti. PIF:n ja SalPaa vastaan näytimme, että pystymme haastamaan ja rakentamaan peliä myös kokeneempia ryhmiä vastaan. Viimeisessä 4-2 voittoon päättyneessä ottelussa VG-62 vastaan, ensimmäiset 45 minuuttia koko joukkue teki töitä erinomaisesti ja toteutti täydellisesti haluamaani pelitapaa." muistelee päävalmentaja Powers.

Joukkue ja pelaajat näkevät nyt isona etuna ennen tätä harjoitustaukoa yhdessä vietetyn pitkän alkukauden, jonka aikana ryhmä hioutui yhteen. "Oli tosi tärkeää, että saimme paljon pelejä alle talven aikana. Näen tämän suurena etuna. Varsinkin kun joukkue on periaatteessa lähes kokonaa nuusiutunut tälle kaudelle uuden valmennuksen kera. Toivotaan että se näkyy kaudella, sitten kun se joskus alkaa." pohtii Koski

Kaikki Hakan miesten pelaajat harjoittelevat tällä hetkellä omatoimisesti fysiikkavalmentaja Jon Brazierin antaman treeniohjelman mukaan. Koska kuntosaliharjoittelua ei tällä hetkellä suositella, treeniohjelma koostuu kotona kehonpainolla tehtävästä fysiikkaohjelmasta sekä samoista juoksuharjoitteista, joita joukkue on yhdessä tehty koko kevään ajan.

"Lähikontaktien välttäminen ja eristäytyminen vaikeuttavat todella paljon meidän työtämme, mutta teemme parhaamme vallitsevassa tilanteessa. Jon Brazierin johdolla aloitamme yhteiset videoharjoitukset, joissa kokoonnumme muutaman kerran viikossa. Samalla kun treenaamme yhdessä, saamme myös pidettyä yllä joukkuehenkeä ja pelaajien tulee oltua keskenään tekemisissä. Tämän lisäksi kertaamme pelistrategioita muunmuassa videoiden kautta." kertoo Powers joukkueen tämän hetkisistä treenimuodoista.

Oleellinen osa joukkueurheilua on yhteen kokoontuminen ja tekeminen sekä joukkuehenki, mutta nyt pelaajat joutuvat pitämään keskenään yhteyttä etänä whatsapp-ryhmän välityksellä. "Tietenkin joukkuekavereitaan kaipaa treenatessa. Onhan siinä iso ero, jos nyt lenkillä keksii hyvän vitsin, mutta vieressä ei ole ketään sille nauramassa. Paljon on tullut tehtyä erilaisia omatoimiharjoituksia ja hyvästä mielikuvituksesta on ollut apua. Kyllä tässä kunnossa ollaan kun kausi alkaa!" kertoo harjoitusotteluissa hyvän maalivireen löytänyt Niclas Forss.

Pelaajat ja valmennusryhmä viestittelevät päivittäin ja pyrkivät motivoimaan toisiaan treenikuvin ja -videoin sekä leikkimielisten harjoitushaasteiden avulla "Valmennus on kannustanut koko ajan treenaamaan hyvin ja luulen, että ollaan kaikki myös noudatettu tätä. Paljon on tullut treenivideoita joukkueen whatsapp-ryhmään. Mukava nähdä jätkiä ainakin ruudun välityksellä."

Sekä Koski että Forss tietävät, että Hakalla on paljon kannattajia, jotka pelaajien lailla odottavat malttamattomina sarjakauden alkua. "Joukkue tekee tällä hetkellä kaikkensa, jotta olemme valmiina kauden alkuun. Haluamme kaikki jo pian kentälle, joten toivottavasti nähdään siellä kohta. Ja ennen kaikkea, pysykää terveinä!" Koski kertoo kannustavasti ja Forss jatkaa "Minä ainakin odotan sitä hetkeä, kun tuomari puhaltaa KHT Soikalla ensimmäisen kotipelin käyntiin. Toivottavasti mahdollisimman moni on silloin paikalla!"

Seuran uusimmat