PaiHa tehokas kotiyleisön edessä
Julkaistu: 07.09.2020 00.00

Paimion Hakan jalkapallon miesten edustusjoukkue pelasi torstaina turkulaista Åbo IFK:ta vastaan tämän kauden toiseksi viimeisen kotiottelunsa. Edellisissä matseissa voittojen makuun päässyt Haka lämmitteli syyskuun koleasta säästä kärsivää yleisöä maalijuhlilla, kun täydet sarjapisteet jäivät Paimioon loppulukemin 4-1.

Ennen ottelua oli tiedossa, että turkulaiset tulisivat olemaan hankala voitettava. Sekä koti- että vierasjoukkueet olivat löytäneet hyvän pelivireen syksyllä ja jomman kumman voittoputki tulisi katkeamaan Paimion urheilupuistossa. Haka sai jälleen kerran liikkeelle laadukkaan nipun pelaajia. Loukkaantumisista kärsineet Aleksi Heikkilä ja Khaalid Muse tekivät paluun kokoonpanoon ja molemmat nähtiin heti avauksessa.

Matsin ensimmäinen kymmenminuuttinen oli molemmilta tunnustelevaa. Turkulaiset pääsivät muutamia kertoja testaamaan paimiolaisten puolustusta, mutta Hakan alakerta selvitti nämä tilanteet rutiinilla.

Vartin pelin jälkeen Hakan Mika Scoarnec pääsi nousemaan terävästi oikeaa laitaa pitkin ja tarkka syöttö lähti ranskalais-suomalaisen pelaajan jalasta maalia kohti. Kapteenin nauhaa kantanut Markus Kuivala sai pallon haltuunsa ja pääsi kokeilemaan maalivahti Miika Kalliomäen venymistä. Vastustajan puolustus joutui kuitenkin rikkomaan Kuivalaa tässä tilanteessa ja päätuomari Notash Pouria osoitti pallon pilkulle. Pallon taakse asettui Haka-kärki Mark Goldson, joka iski pallon kohti vasenta alakulmaa. Kalliomäki kuitenkin sai sormensa pallon eteen ja pallo osui tolppaan. Goldson oli kuitenkin tarkkana ja iski pallon torjunnan jälkeen maaliverkon perukoille.

Ensimmäisen puoliajan lopussa vierasjoukkue loi painetta Hakan maalille ja haki vimmatusti tasoitusosumaa. Maalivahti Jesse Peltonen ja muu Haka-puolustus joutuivat osoittamaan venymistä, kun ÅIFK:n pommeja sateli kohti kotijoukkueen maalia kuin liukuhihnalta. Vielä ennen taukovihellystä kotijoukkue joutui selviytymään kuudesta turkulaisten peräkkäisestä kulmapotkusta.

Tauolla pukukopissa päävalmentaja Tom Powers piti joukkueelle palopuheen ja taktiikkaan tehtiin muutamia muutoksia.

Osa katsojista oli varmaan vielä jonottamassa kahvia kioskissa, kun sisuuntunut Haka aloitti illan maalijuhlat. Pelin toista jaksoa oli ehtinyt kulua vasta kolme minuuttia, kun kapteeni Kuivala pääsi vaarallisella vasemman jalan vedolla iskemään pallon yläkulmaan.

Kahden maalin johtoasemassa kotijoukkue ei kuitenkaan antanut vieraille armoa. Vain kolme minuuttia edellisen maalin jälkeen Mika Scoarnecin suuntaan kimposi pallo maalin edustalta. Scoarnec iski pelivälineen saman tien kohti maalia ja se upposi pienen kimmokkeen kautta yläkulmaan.

Maalintekijä oli matsin jälkeen itsekin maalista äimistynyt "Huikea tunne, kun onnistuu maalinteossa ja sitten se maali on vielä noin komea. Mutta vielä hienompaa oli tehdä se aivan meidän kannattajiemme edessä. Ajattelin, että 3-0 tilanteesta vastustajan olisi lähes mahdoton enää nousta haastamaan meitä."

PaiHan tehojakso sai jatkoa vielä viisi minuuttia myöhemmin, kun Mark Goldson pääsi iskemään illan toisen osumansa. Sekä pelaajat että katsojat haukkoivat epäuskoisena henkeään, kun 56 minuutin pelin jälkeen tulostaululla komeilivat lukemat 4-0.

Tukevassa johdossa kotijoukkueen ote ei herpaantunut ja lisää maaleja haettiin ahkerasti. Karummilta loppulukemilta vieraat pelasti maalivahti Kalliomäki ja maalitolpat. Neljä kertaa paimiolaisten tuliset vedot kolisuttivat ylärimaa. Kotijoukkue aloitti maalirallin jälkeen vaihtoruletin ja kentältä vaihdettiin yksi kerrallaan viisi miestä. Peli pysyi kuitenkin hyvin kasassa vaikka ryhmityksessä tapahtui muutoksia.

Tämän kauden toinen nollapeli näytti olevan jo lähellä, mutta lisäajalla kotijoukkue joutui taipumaan kertaalleen kun "kanarianlintujen" Olli Wendelin iski pallon maaliin. Lopulta päätuomari Pouria puhalsi pelin päättyneeksi loppulukemin 4-1 ja vapautti paimiolaiset juhlimaan. Kolmen ottelun voittoputkessa seilaava Haka on noussut vauhdilla sarjataulukossa. Yhden ottelun monia muita joukkueita enemmän pelanneet paimiolaiset ovat nyt 6. sijalla.

Hakan päävalmentaja Tom Powers oli ottelun jälkeen erittäin tyytyväinen "Pelaajamme ansaitsevat kehuja tavasta, jolla he ovat omaksuneet ja kasvaneet vaativan pelitapamme. Valmentajana on todella palkitsevaa nähdä, miten pelaajat toteuttavat aiemmin viikolla harjoiteltuja asioita pelissä. Kun laskee yhteen tekemämme maalit ja neljä ylärimaan osunutta vetoa, huomaa kuinka paljon maalipaikkoja kykenemme tällä hetkellä luomaan."

Hyvästä pelistä huolimatta Powers löytää joukkueen pelistä myös parannettanaa "Olen pettynyt pelissä jaksoihin, jolloin pelaamisen tempo ja tekemisen taso laski. Meidän pitää oppia pitämään kiinni asettamistamme standardeista koko matsina ajan."

Seuraavaksi Haka matkaa Turun Yläkentälle torstaina 10.9 klo 18.30 Turun Palloseuran reservijoukkueen vieraaksi. Nuori kotijoukkue ei ole saanut peliään kulkemaan tällä kaudella, vaikka usein sillä on ollut käytettävissä runsaasti Veikkausliigassa pelaavan edustusjoukkueen sopimuspelaajia. Raitapaidat tulevat olemaan kuitenkin hankala voitettava, koska joukkue taistelee kynsin ja hampain paikasta Kolmosessa myös ensi kaudella.

"Odotan, että TPS tulee kasaamaan meitä vastaan vahvan kokoonpanon ja uskon, että luvassa on todella tiukka ottelu. Mutta jos pelaajamme jatkavat pelaamista ja kehittymistä tällä tavalla, pystymme aiheuttamaan harmia ihan kenelle vain." kommentoi päävalmentaja Powers.

Myös maalintekijä Scoarnec uskoo, että Turussa nähdään tiukka ottelu "TPS on todella tekninen ja taitava ryhmä. Meidän pitää kuitenkin jatkossakin keskittyä pelaamaan omalle tyylillemme uskollisesti vastustajasta huolimatta ja siten voimme tavoitella voittoja."